Leren van expertise: gouden standaard en gericht oefenen

U kent dat: op uw vakgebied zijn experts aan het werk. Experts, dat zijn niet mensen die ontzettend veel weten, maar mensen die erg goed zijn in het vak. Goed, dat betekent dat zij goed presteren ook onder de meest complexe omstandigheden.

We kennen dat uit de sport en uit de muziek, waar we de expert performers meteen kunnen aanwijzen. Wat een droom om net zo goed te kunnen voetballen of viool spelen…

Maar hoe veel aansprekender is het als we op ons eigen vakgebied – of wij nou manager, docent of adviseur zijn, jurist, ontwerper of ict’er zijn – op elk gewenst moment op expert niveau kunnen presteren?

En hoe mooi zou het zijn als we op weg naar die expertise in ons vakgebied, niet stapje-bij-stapje nieuwe kennis opnemen, maar van de experts kunnen leren hoe expert performance er uit ziet? Een ‘gouden standaard’ voor ons vakgebied!

Als wij weten hoe die gouden standaard er uit ziet, dan weten wij waar wij naartoe willen werken: dát is wat wij willen kunnen, wat wij willen zijn.

We noemen dit een mentale representatie: je hebt een 3D-beeld van hoe de prestatie die je wilt kunnen bieden, er uitziet.

Vervolgens doe je twee dingen:

  • bepaal wat van de expert performance je al wel en wat nog niet kunt: wat zijn de elementen die je nog moet leren beheersen? Daar kun je je op laten trainen of opleiden. Wat je zult zien, is dat je steeds minder begeleiding nodig hebt. Dat komt omdat je mentale representatie steeds duidelijker wordt. Daardoor kun je jezelf beoordelen op de vraag of je ergens fouten maakt of bepaalde handelingen minder effectief doet. Zo zie je dat expert-muzikanten nieuwe stukken zelfstandig kunnen instuderen en zelfstandig steeds verder verbeteren.
  • doe de gedragingen na en kijk naar de uitkomsten. Door van begin af aan op de volledige handeling te oefenen, zie je ook van begin af aan hoe goed je al bent en hoe de kennis en vaardigheden die je nodig hebt, helpen om op de juiste manier te handelen. Dat is erg inspirerend, zeker voor de beginnende student en startende professional: de betekenis van vakken die je moet volgen, is meteen zichtbaar. Dat niet alleen: als lerende kun vrij gauw beoordelen wat je van een vak moet beheersen en hoe je het moet inzetten.

Met deze twee bouwstenen: de gouden standaard van een vakgebied en het gericht oefenen en aanleren van kennis en vaardigheid, kunnen wij leren van experts.

Gepubliceerd door Lutz Mischke

Lecturere at Hogeschool Leiden, University for Applied Sciences. Affiliated researcher at the Lectorate for Contextual Change

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: